top of page

Vanliga skador vid invaliditetsbedömning

Vi bedömer och utfärdar invaliditetsintyg på alla slags skador på bål, rygg, armar, ben, händer och fötter, fingrar och tår oavsett om det är en skada på skelett eller mjukdelar. 

Färglagd röntgenbild av bruten handled eller distal radiusfraktur mot svart bakgrund.

Handledsfraktur

Denna fraktur - bruten handled - sitter i strålbenets nedre del. Vanligtvis är behandlingen gipsskena i fyra veckor. Om frakturen är lätt felställd, behöver den inte opereras, men frakturläget kan behöva justeras innan handleden gipsas. Om frakturen är mer felställd, opereras den oftast. Den idag vanligaste operationsmetoden är stablisering med platta och skruv, men även stiftning och Hoffmaninstrument förekommer.

Röntgenbild som visar en fotledsfraktur i laterala malleolen som har opererats med osteosyntes med platta och skruv. Dessa skador bedöms hos Ortpederna Sverige som utfärdar invaliditetsintyg.

Fotledsfraktur

Vridvåld leder till fraktur på nedre delen av vadbenet eller skenbenet. Om bara vadbenet är brutet, räcker ofta behandling med gipsstövel i 6 veckor. Om frakturen är mer felställd behövs oftast en operation, vanligtvis med platta och skruv, och därefter gipsstövel i 6 veckor. 

Fraktur på överarmen

En mycket vanlig fraktur drabbar överarmens översta del. De allra flesta av dessa behandlas med en slynga mot smärta i några veckor med röntgenkontroll. I vissa fall måste dessa opereras med platta och skruv, märgspik eller protes. 

Färglagd röntgenbild som visar en fraktur på lårbenshalsen vid en läkarundersökning hos ortoped inför utställande av invaliditetsintyg i Stockholm hos ortoped
Höftfraktur

Flera typer finns och nästan alla måste opereras med platta/skruv, märgspik eller höftprotes.

Wix-Göteborg-proximal-humerusfraktur-Tag
Röntgenbild som visar en underbensfraktur mot svart bakgrund. Bilden används vid läkarundersökning inför invaliditetsintyg hos Ortopederna Sverige i Göteborg
Underbensfraktur

Vanligt vid t.ex. utförsåkning. En liten felställning kan ibland gipsbehandlas, annars opererar man med märgspik eller platta/skruv.

Wix-Stockholm-båtbensfraktur-Tag3-Ortopederna-Sverige-invaliditetsintyg.jpg
Fraktur på båtbenet

Den vanligaste frakturen i handen är förmodligen båtbensfrakturen. Även denna fraktur uppstår vid fall på utsträckt hand. Ibland måste en magnetkameraundersökning bekräfta frakturen och behandlingen är i de flesta fall gips i ofta 8-10 veckor. Enstaka frakturer opereras med skruv.

bottom of page