top of page
Sök
  • Skribentens bildPeter Steer

Invaliditetsintyg efter främre korsbandsskadaEn ganska stor del av våra invaliditetsbedömningar handlar om främre korsbandsskador.

Främre korsbandsskador är vanliga vid belastade vridningar av knät i samband med idrott. Bollsporter och utförsåkning är exempel på sådana idrotter. Skador på menisker, sidoledband och ledbrosk uppstår ibland samtidigt med främre korsbandsskador. Bakre korsbandsskador är inte lika vanliga.


De flesta patienter med främre korsbandsskador behandlas med rehab till att börja med. De som inte blir nöjda med sin stabilitet på 3-6 månaders sikt eller har andra skador som behöver opereras, erbjuds oftast en främre korsbandsoperation. Operationen innebär att en bit av en sena från bakre lårmuskulaturen (hamstrings), från knäskålssenan eller lårmuskelsenan sätts in i knät.


Kvarstående besvär efter opererade och icke-opererade korsbandsskador är vanliga men skiljer sig åt. Ett exempel på ett ofta förbisett problem är svårigheten att stå på knä på grund av obehag från huden på framsidan av underbenet.


För att vi ska kunna skriva ett invaliditetsintyg, behöver du ha genomgått rehab och vara färdigbehandlad i övrigt.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page